fbpx

Nagyon sok esetben a legkevesebb figyelmet erre a termelési fázisra fordítják a sertéstelepeken. Gyakran még a vemhesség megállapítása sem prioritás, a takarmányozási anomáliákról már nem is beszélve, pedig a vemhes és a szoptató kocák teljesítménye határozza meg a telep jövőbeli eredményeit, eredményességét.

A konzultációs látogatásaink során a következő szempontokat vesszük sorra az ISV partnertelepein:

I. Vemhes Kocák:

Vemhes kocák kondíciója

A hagyományos kondíció-becslés már nem elégíti ki a modern kor követelményeit. Nem igényeit, hiszen a gazdaságos termelés követelmény és nem választható lehetőség.

Az a probléma a hagyományos kondíció-becsléssel, hogy a közepes (3-as) kondíció 15-22 mm hátszalonna-vastagságot jelent. Ez nagyon széles intervallum és nem ad megfelelő információt takarmányozási szempontból a szakemberek számára, illetve csak átlag kocákról beszélhetünk, ami nem teszi lehetővé a korrekt, egyedi vemheskoca-takarmányozást, még akkor sem, ha erre a technológia lehetőséget adna.

Nagyon fontos, hogy számszerűsítve, egyedenként meghatározzuk a vemhes kocák kondícióját hátszalonnavastagság-méréssel. Ezt, illetve az aktuális termelést figyelembe véve szükséges a vemhes kocák csoportosítása, illetve takarmányozása.

A vemhességi fázisok takarmányozási követelményei

A klasszikus 2,5 – 2,0 – 3,5 kg/koca adagok alapnak megfelelőek, de ki kell egészíteni azzal, hogy a vemhes kocákat is napi adagra kell takarmányozni, akárcsak a tejelő teheneket.

Itt figyelembe kell venni a takarmány energiatartalmát, funkcionálisrost-tartalmát, kalcium- és foszfortartalmát, illetve arányát.

Mindemellett a telepen úgy kell összeállítani a vemhes kocák részére a tápot, hogy egyedileg is tudjunk korrigálni a vemhes kocák kondícióján.

A vemhesség végének takarmányozása

Sokszor megkérdőjelezik a vemhesség végén végzett drágább takarmányozás kifizetődését. Ekkorra a kocák mindig jobb képet mutatnak, mint választás után és éppen ezért gondolják úgy, hogy nem szükséges több és/vagy jobb minőségű takarmányt adni nekik.

Ezen időszak alatt arra kell nagyon figyelni, hogy a vehem megfelelően fejlődjön, illetve a kocák kondíciója elérje a kívánatos értéket a következő szoptatási időszak megkezdéséhez, illetve az emésztőtraktust és a hormonális rendszert is felkészítsük az intenzív termelésre.

Az emésztőtraktus optimális állapotának fenntartása

A nyersrost, amely a takarmányreceptekben „negatív” értékkel bír, illetve szükséges rosszként szerepel, nagyon fontos a vemhes kocák takarmányozása során.

A rost nemcsak csökkenti az éhségérzetet, de a megfelelő minőségű rost kondicionálja az emésztőrendszert és a gyomrot a nagy mennyiségű takarmány befogadására a szoptatás alatt.

Fontos a jó minőségű rost

A vemhes kocák könnyen tolerálnak akár 15 % jó minőségű rostot is a vemhesség alatt, de a gyakorlatban a kívánatos minimum érték 6 % körül mozog.

II. SZoptatós kocák

Könnyűnek tűnik, de nagyon nehéz úgy megetetni a kocákat, hogy tenyészkondíciójuk ne csökkenjen, az életkoruknak megfelelő teljesítményük legyen és a malacok tömege se legyen kevesebb annak ellenére sem, hogy növekszik az alomszám.

Növekvő alomszám

Hogyan tudjuk növelni a takarmány beltartalmát?

Energia

 • Jó minőségű, könnyen emészthető energiaforrást kell biztosítanunk a szoptatós kocák számára.
 • Télen és nyáron, 1 MJ/kg-mal többet kell adnunk a köztes időszakhoz képest, annak érdekében, hogy azonos szintről beszélhessünk.

Fehérje

 • Fontos, hogy a receptszámításnál a valós vékonybéli emészthető aminosavak arányát vegyük figyelembe a nettó energiához viszonyítva. Különös tekintettel a nyári időszakra.

Rost

 • Könnyen emészthető, a vastagbéli fermentációnak (illó zsírsavak) megfelelő rostokat kell alkalmazni, kb. 5 % mennyiségben.
 • A rossz rostok csökkentik a takarmány energiatartalmát, koncentráltságát, illetve a nyári időszakban a napi takarmányfelvételt.

Könnyen emészthető rostra van szükség

Hogyan tudjuk növelni a takarmány hatékonyságát?

Szemcseméret csökkentése

 • Amennyiben a takarmány jelentős része (70 %) 0,6 mm-es szemcseméretű, akkor 6 %-kal jobb az emészthetősége az 1 mm-es szemcsemérethez viszonyítva.
 • A túl finom takarmány viszont csirizesedik, főleg, ha jelentős mennyiségben van benne kalászos gabona.

Antinutritív anyagok csökkentése

 • Vannak alapanyagok, amelyek a takarmányfelvételt csökkentő antinutritív anyagokkal rendelkeznek (tripszin, DON-toxin) és vannak olyanok, amelyek az emészthetőséget csökkentik (NSP).

Enzimek

 • A malacok mellett a kocák számára is fontos, hogy napi adaggal kalkulálva legyen elegendő enzim a takarmányok megemésztéséhez. Minél több „nehezen” emészthető alapanyagot használunk, annál jobban ki kell egészíteni a megfelelő enzimekkel a takarmányt a megfelelő emészthetőség érdekében és azért, hogy ne terheljük túl az emésztő traktust.

Hogyan tudjuk növelni a napi takarmányfelvételt?

Édesítők

 • A kocák, mint a legtöbb takarmányozott állatfaj a természetes, tiszta alapanyagokból összeállított, natúr takarmány ízt szeretik. Mindemellett az édes vagy a savanyú ízt preferálják, főleg ha azok természetes forrásból származnak (melasz).

Egészséges bél

 • A hízók esetében erre sok kutatást végeztek és az egészséges bél ebben az esetben már majdnem „számszerűsíthető”.
 • A kocák esetében az biztos, hogy az egészséges bél javítja a termelést, de ez jelenleg kevésbé feltárt terület a sertéstakarmányozásban.

Etetések sűrűsége

 • A kocák egyszeri vagy kétszeri takarmányozása csökkenti a lehetséges napi takarmányfelvételt. Ezért ajánlott a 3-4-szeri etetés naponta a szoptatós kocák esetében.
 • Ez könnyen megvalósítható automatizált, folyékony takarmányozási technológiával (WEDA), amennyiben a megfelelő víz/szárazanyag arányt be tudjuk tartani.

Etetések időpontja

 • Törekedni kell arra, hogy naponta a hűvösebb időszakokban etessük meg a szoptatós kocákat.
 • A sötét időszakban (hajnalban, éjszaka) gondoskodni kell a megfelelő világításról is.

Környezet hőmérséklete

 • Akár fűtéssel, akár hűtéssel törekedni kell a kocák komfortérzetének kielégítésére. Ez nem könnyű feladat a régebbi technológiák mellett úgy, hogy a malacok hőmérsékletigénye is ki legyen elégítve.
 • A hőmérséklet mellett, illetve vele párhuzamosan meg kell említeni a páratartalmat is, hiszen a túlzott mosás alkalmazásával sokszor több rosszat teszünk, mint gondolnánk.

Ivóvíz

 • A legfontosabb takarmány-alapanyag a jó minőségű és megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló ivóvíz a szoptatós kocák számára.
 • Amennyiben az ivóvíz nyomása korlátozott a szoptatós kocák számára, akkor az ivóvíz felvétele is korlátozott lesz. Ez csökkenti a napi takarmányfelvételt, aminek egyenes következménye az eredmények romlása.

 

ISV Konzultációs Csoport