Malactakarmányozási technológiánk alapelvei

ISV Baby malactápszer

10-14 napos korban kezdjük el etetni a malacokat sózás-szerűen, napi 4-6 alkalommal az ISV Baby malactápszerből. Az első 5 napban ez a mennyiség ne legyen több napi 15-25 grammnál, majd az adagot fokozatosan emeljük.

  • – 21 napos választás esetén, amikor a malacok testtömege 5-6 kg, az ISV Baby malactápszerből malaconként 3 kg-ot ajánlott megetetni. Ezzel visszük át a malacokat a battériára, ahol megetetjük velük az előírt malactápszer mennyiséget.
  • – 28 napos választás esetén, amikor a malacok testtömege 6-7 kg, a javasolt adag 1,5-2 kg/malac. Ezzel visszük át a malacokat a battériára, ahol megetetjük velük az előírt malactápszer mennyiséget.
  • – Amennyiben viszont a malacok testtömege eléri a 8 kg-ot, akkor csak az átlag alatti malacok kapnak ISV Baby malactápszert. Ez állományszinten számolva 0,5 kg/malac. Ebben az esetben már csak a kisebb testtömegű malaccsoportok kapnak malactápszert, de már őket is ISV Prestarter malactáppal visszük át a battériára.

ISV Prestarter malactáp

28 napos választás esetén, amikor a malacok testtömege 6-7 kg, akkor az ISV Baby tápszerről való átállás után a battérián a ISV Prestarter malactápból 5 kg/malac etetése ajánlott.

STARTER malactáp koncentrátum

A ISV Prestarter malactáp elfogyása után, kb. 42-45 napos korban javasoljuk a fokozatos áttérést a ISV Starter malactápra, amiből 70 napos korig 28-30 kg-ot fogyasztanak el a malacok. Erre az időre a megfelelő körülmények között tartott malacok elérhetik a 30-32 kg-os testtömeget.

Kocákról

A sertéstartók számára egyértelmű, hogy a telepi eredményeket, eredményességet alapvetően meghatározzák a kocák, a kocasüldők termelési eredményei. A legjobb mutatók eléréséhez a kocákat és a kocasüldőket okszerűen, nagy odafigyeléssel kell takarmányozni, csak így tudjuk kihasználni a genetikában rögzített szaporasági és felnevelési értékeket.

Mi, az ISV takarmányozási szakemberei is nagyon jól ismerjük a magyarországi állományok (legyen az pl. átlagos vagy szuperszapora genetikával rendelkező) és tulajdonosaik igényeit – ezért alakítottunk ki alapvetően kétféle intenzitású kocatakarmányozási sort úgy a vemhes, mint a szoptatós kocák számára.

Az elmúlt évtizedekben komoly és sikeres genetikai változásokon ment keresztül a sertéstermelés. Ennek során az alomlétszám növekedett, emelkedett az alomtömeg és a kocaforgó is növekedett. A kocáknak ezen igényeit ki kell elégíteni, különben az állatok a minőségi éhezés miatt az elvárt eredményeket nem tudják produkálni. A minőségi takarmány-összetevők mellett nagyon fontos a takarmány megfelelő aminosav-aránya, az elektrolit- egyensúly, valamint a mikroelemek és nyomelemek megfelelő és kielégítő mennyisége.

Süldőkről, hízókról

A kismalac megszületik, túléli az első hónap megpróbáltatásait. Itt az idő arra, hogy elinduljon az igazi növekedés útján. Ismét csak a genetikáról: a korszerű fajták gyarapodási erélye szinte minden határon túlmenően magas, de csak abban az esetben, ha kiszolgáljuk őket. Egy példa: nem megfelelően emészthető malactápok esetén a malacok fejlődése megtorpan akár a legkritikusabb időszakban is.
E probléma kiküszöbölésére az ISV csak olyan alapanyagokat használ fel a tápok gyártása során, amelyek emészthetősége a malacok számára optimális – ezek humán fogyasztásban is használatos alapanyagok.
A receptek összeállításánál figyelembe vesszük az adott állomány genetikai összetételét, szórtságát és ennek megfelelően biztosítjuk az optimális emészthető energia-aminosav arányt és az életkornak megfelelő enzim- és mikroelem-ellátást.
Az ISV takarmányozási technológiájával a fiatal hízók növekedési üteme nem törik meg. Minden a jó beállításon múlik: a takarmányok közti váltásnál mekkora lépcsőt hagyunk a fázisok között!
Piacvezetőként azt mondjuk, hogy a megfelelően összeállított takarmánnyal a hizlalási fázisban el lehet érni a 800-900 g/nap testtömeg-gyarapodást és fajlag sem haladja meg a 2,6-2,8 kg/kg-os értéket.
Amennyiben a hizlalás befejező szakaszában a rövidebb elkészülési idő a cél kisebb testtömeg mellett, akkor javasoljuk az intenzív befejező táp használatát, hiszen ennek a megtérülése a legjobb.
Egyéb értékesítési lehetőségek esetén (nagyobb testtömeg, idősebb hízó, magasabb fehéráru-arány) az alacsonyabb beltartalmi értékű, de jó minőségű alapanyagokból összeállított hízótáp etetése a kifizetődőbb.