fbpx

ISV tárolástechnológia és folyékony darálás nedves kukoricához, CCM-hez

Korábbi írásainkban elsősorban az ISV Zrt. kínálatában megtalálható Harvestore silós nedves kukorica tárolás módjáról, működési elvéről, ISV-WEDA folyékony etetőrendszerekhez való kapcsolhatóságáról tájékoztattuk a kedves olvasót.

Jelen írásunkban azonban más aspektusból mutatjuk be az ISV-Harvestore nedves kukorica, CCM és nedves gabonafélék, például nedves árpa veszteségmentes tárolásának nagyon is kézzel fogható előnyeit. A fókuszban a toxin kérdés.

Az ISV-Harvestore tárolástechnológiával, üvegzománc bevonatú toronysilóban maximálisan 40% nedvességtartalmú nedves kukoricát, CCM-t és nedves gabonát lehet hosszú távon veszteségmentesen raktározni. Ehhez nem szükséges egyéb kémiai adalékanyagok hozzáadása és elődarálás vagy roppantás sem. A légmentesen zárt silóban a szemek sejtlégzésének köszönhetően széndioxid légkör keletkezik, ami a betárolt terményeket eredeti állapotukban tápanyagvesztés és beltartalmi minőségromlás nélkül tartósítja. A tejsavas erjedés kukorica esetében már 20 – 22% nedvességtartalom felett megindul. Az erjedési folyamat hatására a betárolt takarmányban feltáródnak a tápanyagok, ami pozitívan befolyásolja a takarmányok felvehető tápanyagértékét. Az állatok nagyon szeretik ezt az enyhén savanykás ízű fermentált takarmányt, ami végezetül a fajlagos takarmányozási és testsúly gyarapodási mutatók javulásában mérhető.

Toxinvizsgálat

Az elmúlt év rendkívül csapadékos időjárása a kukorica termelőknek és az állattartóknak is, egyaránt a kukorica toxin-értékeiről maradt emlékezetes. Az ISV Zrt 2014 őszén vizsgálati sorozatba kezdett, amelynek a célja az volt, hogy összevessük egy gazdaságban a Harvestore silóban nedvesen tárolt kukorica és a szántóföldről betakarított, szárított és magtárban tárolt kukorica betároláskori és a tárolás folyamata közbeni toxin értékeit.

A vizsgálatokat két ütemben végeztük mind az ISV-Harvestore, mind a hagyományos tárolástechnológiában: az első fázisban a betakarítás után közvetlenül a silóba töltés előtt, illetve a szárítótelepen a szárítás előtt vettünk mintákat.

A második ütemben pedig a tárolási folyamat során vettünk mintákat a Harvestore toronysilóból és a magtárból egyaránt.

A mintákat minősített laboratóriumban vizsgálták.

Az első ütemben vett minták jellemzői:

 • amelyek a Harvestore silóba kerültek: sárga színű, 8-10 mm nagyságú szemek, doh és idegen szagtól mentes termény.
 • amelyek a szárítóra kerültek: sárga színű, 8-10 mm nagyságú szemek, néhány penészes szemet is tartalmazott, doh és idegen szagtól mentes termény.

A második ütemben vett minták jellemzői:

 • amelyek a Harvestore silóba kerültek: világos sárgászöld színű, nedves, erősen savanyú szagú erjedt takarmány.
 • amelyek a magtárbakerültek: sárga színű, 8-10 mm nagyságú enyhén lisztes szemek, doh és idegen szagtól mentes termény.

Eredmények:

Méréseinkkel igazolni tudtuk azt a feltevést miszerint a korábban, nagyobb nedvesség tartalom mellett betakarított kukoricában eleve kevesebb a toxikus érték, mint a hagyományos időben betakarított kukorica esetében.

A betakarítások közötti időeltérés másfél hónap volt. A korai betakarítású kukorica DON toxin értéke 470 µg/kg volt, ezzel szemben a hagyományos időben betakarított kukorica DON toxin értéke 2.620 µg/kg volt. Az Aflatoxin értéke minden mintában <1 µg/kg érték alatti volt.

A tárolás alatti toxin értékek F2 és T2 toxin értékek a Harvestore silós tárolás során nem változtak, ezzel szemben a magtárban tárolt kukorica F2 toxin értéke 98 µg/kg értékről 220 µg/kg értékre emelkedett, a T2 toxin szint 70 µg/kg értékről 260 µg/kg-ra nőtt.

Vizsgálataink eredményei alapján kijelenthetjük, hogy az ISV-Harvestore tárolás technológiában mind a betakarításkori DON toxin érték, mind a tárolás folyamán mért F2 és T2 toxin értékek lényegesen kedvezőbbek, mint a hagyományos időben betakarított, szárított és magtárban tárolt kukorica esetében.

A következő táblázatban a toxin követelmények láthatóak  a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (most NÉBIH) ajánlásai alapján, illetve a 2002/32/EK, a 2006/576/EK előírásai alapján.

 

1. számú táblázat

Az ISV Harvestore tárolástechnológia üzemeltetése

A toronysiló feltöltése nagyteljesítményű dobóventillátorral történik. A szemesen tárolással, a roppantás és elődarálás elhagyásával megszűnik a szűk keresztmetszet a betakarítási folyamatláncban és az ezzel járó jelentős költség is megtakarítható. A kiegyenlített nyomású széndioxid légkör fenntartásáról rugalmas széndioxid ballonok gondoskodnak. A légmentesen zárt siló kitárolása széndioxid veszteség nélkül csigás kitárolással szabadalommal védett szifonrendszeren keresztül történik, teljesen automatizált módon.

A silóból érkező nedves kukorica, egyéb nedves gabona, például nedves árpa a PVC KG csőrendszeren keresztül gravitációs úton az ISV-SiloHaake daráló rendszerbe kerül. Ez egy vizes kalapácsos daráló, 22 – 30 kW motorteljesítménnyel. A darálási teljesítmény 1500 – 3000 kg óránként. A ledarált takarmány szárazanyag tartalma kívánság szerint beállítható.  A folyékony darálás kiváló takarmánystruktúrát és energia-kihasználhatóságot biztosít. Az így előállított takarmány folyékony komponensként közvetlenül az ISV-WEDA folyékony takarmánykiosztó berendezésbe juttatható. A folyékony kukorica mint takarmánykomponens felhasználása akár 60% részarányig is lehetséges.

Tudta-e Ön, hogy az ISV tárolástechnológia alkalmazásával:

 • a korai betakarítás miatt alacsonyak a toxin értékek,
 • a tárolási folyamat légmentesen zárt környezetben történik, ezért a tárolás alatt a takarmány minősége nem romlik és a raktározáskori toxinértékek emelkedésével sem kell számolni,
 • a tároláshoz nem kell szárítani, hűteni és kémiai adalékanyagra sincs szükség,
 • nincs szükség elődarálásra, roppantásra,
 • a tejsavas erjedés következtében egész évben kiváló minőségű, feltárt takarmányt etethet,
 • a takarmány pH értéke savazás nélkül is optimális értékű
 • a takarmány kitárolása, folyékony darálása teljesen automatizált,
 • bővítheti meglévő ISV-WEDA folyékony etető rendszerét, teljes kompatibilitás,
 • a betakarítást korábban elvégezheti, így vetésforgót rugalmasabban szervezheti,
 • nincs szárítás, így függetlenítheti magát az energiaárak növekedésétől,
 • a felszabadult kombájn és szárítóüzemi kapacitást bérmunkában hasznosíthatja.

ISV folyékony-etetés technológia

Az ISV-WEDA számítógép vezérlésű folyékony takarmány- keverő, kiosztó berendezés mind a külföldi, mind a hazai szakemberek egybehangzó véleménye szerint egyértelműen az egyik legjobb ma a piacon lévő berendezések között. Mind minőségében, mind a műszaki tartamában, megbízhatóságában a világ számos pontján nagy elismerést vívott ki. Alkalmas visszautasítva a versenytársakat a legnagyobb, legbonyolultabb sertéstelepek megbízható és költséghatékony etetési feladatainak ellátásán keresztül kis és közepes telepek kiszolgálására is. Számos előnye mellett a legnyomósabb, a folyékony és a száraz melléktermék komponensek felhasználhatósága.

Az etetőrendszer 3 fázisú higiéniai megoldásai minden kívánalomnak megfelelnek, etalont teremtve a folyékony etetőrendszerek piacán. A savas, lúgos, UV fényes fertőtlenítés párosítása kíméletlen a baktériumokkal, a penészgombákkal és a csírákkal szemben.

A számítógépes vezérlés alkalmassá teszi a rendszert arra, hogy többféle folyékony és/vagy száraz komponensből állítsa össze a kiosztandó takarmányt. A keverőtartályok mérőcellán helyezkednek el és optimalizált keverőrendszerrel felszereltek. A keverőtartályokhoz pH mérő rendszer csatlakoztatható. A pH mérő egység automatikusan állítja be és korrigálja a folyékony takarmány pH szintjét, igény szerint. A takarmányszállító csőrendszer speciális, „huzagolt” MIXPIPE keverő csőből kerül kialakításra. Ez a megoldás biztosítja, hogy a megkevert takarmány szállítás közben is homogén maradjon.

Az ISV-WEDA Excellent 4PX linux alapú szoftver segítségével többfázisú takarmánykiosztás valósítható meg. A háromféle takarmány keverékből a számítógép multifázisos rendszerben az összetételt folyamatosan változtatja, ezáltal beltartalmilag azt az optimális takarmányt kapják az állatok, amelyre az adott időpontban szükségük van. A takarmányváltás fokozatmentesen, automatikusan valósul meg, amely önmagában 5-6%-kal csökkenti a takarmányozás költségeit. A megkevert takarmány a már említett speciális „huzagolt” keverőcsövön jut az istállókba és vezérelt elektro-pneumatikus szelepen keresztül kerül a rozsdamentes acél vályúba.

Az etetés megvalósítható szondásan rövid vályúval, ilyenkor a takarmányszintet érzékelő szonda és a számítógép figyeli a takarmányfogyasztást, így naponta 10-15 alkalommal is biztosítható a friss takarmány kiosztása. Az etetés történhet hosszú vályúval is, 1:1 etetőhely aránnyal, ilyenkor minden állat egyszerre eszik, és történhet etetési idő vezérléssel is, amikor a számítógép nyomon követi a takarmány elfogyasztásának idejét. Rendkívül progresszív etetés valósul meg „luxusfogyasztás” nélkül. Ez a rendszer biztosítja a folyamatos visszajelzést valamennyi hízó csoporttól, azonnali beavatkozási lehetőséggel.

A berendezéssel központi és a lefolyócsőbe integrált egyedi gyógyszerezés is megvalósítható. Az utóbbinál elkerülhető a gyógyszermaradványok használtvíz általi keverőtartályba való visszakerülése.

Magyarországon már 3 telepen találkozhat ISV-Harvestore tárolástechnológiával és 30 telepen működik ISV-WEDA folyékony etetéstechnológia.

Tudta-e Ön, hogy az ISV etetéstechnológia alkalmazásával:

 • automatizáltan, költséghatékonyan, kiemelkedő fajlagos mutatókkal etethet,
 • nagyszámú folyékony és száraz mellékterméket is felhasználhat,
 • többfajta etetési módszer közül választhat (szondás etetés, hosszúvályús etetés etetési idő vezérléssel, nemek szerinti etetés),
 • gyógyszermaradványok visszakerülése nélkül biztonságosan gyógyszerezhet akár több fajtával,
 • professzionális higiéniai megoldások garantálják a baktérium, gomba és csíramentes környezetet,

az etetést vezérlő program adatai SAP kompatibilisek.

 

BOGNÁR ISTVÁN