fbpx

Azokat az anyagokat, vegyületeket határozzuk meg takarmány-kiegészítőként, amelyeket abból a célból juttattunk a takarmányokba, hogy növeljék azok táplálóanyagainak hasznosulását, támogassák a stabil mikroflóra kialakulását az emésztőtraktusban, javítsák gazdasági állataink egészségi állapotát, fokozzák teljesítményét, lehetővé tegyék az állati termékek minél gazdaságosabb módon való előállítását.

Tejtermelő teheneknél alkalmazásuk esetén változatos eredményeket lehet elérni: javul a takarmány-hasznosítása az állatoknak, emelkedik a tejhozam, a tejzsír-, a tejfehérje koncentrációja, ritkábban fordul elő acidózis, ketózis, erősödik az immunrendszer, csökken a lábvég megbetegedések-, a tőgygyulladások száma az állományban, vagy kevesebb az ellés körüli probléma

Hatásukat különböző módokon érik el, mint: módosul az állatok emésztőrendszerének kémhatása, kedvezően változik a zsíranyagcsere, a rostemésztés, így az energiaforgalom, vagy a fehérje-anyagcsere.

BENDŐ ADALÉKOK

A bendő adalékok javítják a bendő fermentációt és emésztést, mivel kedvezőbbé teszik a környezetet a bendő mikrobák számára. Az adalékokat feltétlenül értékelni szükséges a várható válaszreakciók, illetve a megtérülés szempontjából, mielőtt alkalmazásukra sor kerülne. Lényeges, hogy ez az értékelés mindig az adott takarmányozási helyzetből induljon ki. Például, ha a tehenek adagja 7-9 kg friss sörtörkölyt tartalmaz, akkor a gombakultúrákkal (Saccharomyces, Aspergillus) történő kiegészítés nagy valószínűséggel hatástalan. Ahogy ugyancsak hatástalan a kémiai pufferek használata, ha a tömegtakarmányt főként jó minőségű lucerna szenázs vagy széna képezi.

A várható hatások lehetnek: nagyobb tejtermelés, nagyobb tejfehérje és tejzsír koncentráció, kevesebb acidózis és ketózis, jobb reprodukció stb.

Kémiai pufferek

A kémiai pufferek közül a legelterjedtebben használtak a nátrium-hidrogénkarbonát, a magnéziumoxid és a kalcium karbonát. Az előbbiek közül a leghatásosabb tényleges puffer a nátrium-hidrogénkarbonát (jól oldódik, hatásosan közömbösít). A magnéziumoxid nem közvetlen puffer, de lúgosító, közömbösítő ágens, amely növeli a bendő pH-t. A CaCO3, illetve takarmánymész kevéssé oldható, így pufferoló hatása csekély. Használják még pufferként a nátrium bentonitot és a kálium karbonátot, az utóbbit elsősorban hőstressz esetén. A javasolt napi puffer anyag mennyiségeket a lenti táblázat tartalmazza.

Javasolt puffer anyagok

Világszerte eredményesen alkalmazott kémiai bendőpuffer a nátrium-hidrogénkarbonát és magnézium-oxid 3:1 arányú keveréke. Etetése az alábbiakban felsorolt esetekben lehet eredményes és hasznos.

  • a tömegtakarmány főként kukoricaszilázs,
  • sok a nedves, 35% szárazanyag alatti szilázs az adagban,
  • kevés a rost az adagokban (ADF 17%, NDF 25% alatt),
  • a tömegtakarmány csak erjesztett takarmányokból áll,
  • az abrak mennyisége nagyobb, mint az élősúly 2%-a,
  • az abrakban a száraz kukorica aránya alacsony (kevesebb, mint 30%),
  • az abrak lisztes állománya túl finom,
  • az abrak jelentős része nedves kukorica (erjesztett),
  • a tejzsír % alacsony,
  • hő stressz alatt.

Összegezve a pufferek hatását: javítják a bendőemésztés körülményeit, mérséklik vagy megakadályozzák az acidózis, áttételesen a ketózis előfordulását, a jobb étvágy révén többlet tejtermelés vagy kisebb súlyveszteség érhető el.

Az ISV bendőpuffer adalékainak kínálatában megtalálhatóak mind a fentiekben felsoroltak, illetve egy egyedülálló bendő stabilizátor is, a Mag12, mely 99 %-os bendőbeli oldhatósággal rendelkező magnézium forrás. Csökkenti a hagyományos magnézium források nem kívánatos mellékhatását, illetve növeli a tejzsír tartalmat, megelőzve ezáltal a tejzsír depressziót.

Gombakultúrák

A gombakultúrák (Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus oryzae) etetésére adott válaszreakciók a termelést illetően nagyon változóak. Stimulálják a bendőműködést, a bendőbaktériumok növekedését és szaporodását, bizonyos baktérium fajok szaporodását (pl. Selenomonas ruminatium) különösen elősegítik. Ezek fő jellemzője, hogy rostbontók, ugyanakkor a tejsavból propionsavat képeznek, így tevékenységük rendkívül hasznosnak tekinthető, mivel a tejsav a gazdaállat számára nem hasznosítható és erősen savanyító hatású. Nem tisztázott, hogy miért és hogyan segítik elő az élesztők a baktériumok szaporodását. Elfogadott, hogy oxigén felhasználásukkal segítik, javítják az anaerob flóra életfeltételeit. Egyes mikrobiológus források úgy tartják, hogy maga a gomba DNS, mint táptalaj hat serkentően a bendőbaktériumok szaporodására.

A takarmányadagok összetétele is jelentősen befolyásolja a gombakultúrák etetésének hatását. Nagy abrakadagoknál a hatás kifejezettebb. Nagyobb mennyiségű pillangós takarmány etetésekor, szintén jelentősen kedvezőbb hatás érhető el, mind a rostemésztést, mind a termelést illetően. Nem tisztázott viszont, hogy sok esetben miért nem észleltek kedvező hatást. Az élesztők etetésével várható plusz tejtermelés 0,5-1,5 kg

Az ISV által kínált kiemelkedő csíraszámmal rendelkező élő élesztő kultúra egyedülállósága azon a képességén alapul, hogy számos anyagcsere útvonalat képes ellenőrzés alatt tartani egyszerre: eltávolítja az oxigént a bendőből, leépíti a tejsavat, stimulálja a rostbontó baktériumokat, hozzájárul az esetlegesen jelenlévő Zearalenon lebontásához.

Probiotikumok

Az állatfajok normális emésztéséhez szükség van egy állatfajonként változó, de tipikus összetételű bélflórára. Ha ez jelentősen megváltozik stressz vagy betegségek hatására, úgy patogén baktériumok kaphatnak teret, hurutos, gyulladásos folyamatokat előidézve. Ennek megelőzésére, kivédésére szolgál a közvetlen baktériumetetés. E szelektált mikroorganizmusok nem engednek teret a nem kívánatos mikrobáknak, hasznos enzimeket termelnek és detoxikáló hatásuk is van. Többféle formában elérhetők (por, bolus, folyadék stb.), és a szelektált mikrobák széles skáláját tartalmazhatják (bacillus, sreptococcus, pediococcus, lactobacillus stb.). Eredményes alkalmazásukhoz, kiválasztásukhoz, gondos körültekintésre, megfontolásra van szükség a kérődzők esetében.

Esszenciális növényi olajok

Elterjedőben van az esszenciális növényi olaj kivonatoknak a nagytermelésű tehenek takarmányozásában való felhasználása. Az elmúlt években számos kísérleti eredmény született, mely megerősítette, hogy az esszenciális olajokkal történő kiegészítés hozzájárulhat a takarmányozás hatékonyságának javításához.

Különböző növények kivonatai alkothatják az adott elegyet, ezért hatásuk is többirányú lehet. Természetes étvágyserkentő, bendőműködést stimuláló adalékoknak tekinthetők, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy növeljék a tejhozamot, javítsák a tej beltartalmi paramétereit. A bendőben termelődő illózsírsavak arányának befolyásolásával javíthatják a bendőfermentáció hatékonyságát (kevesebb ecetsav, vajsav, valeriánsav és több propionsav), ezáltal növelhetik a tejtermelést. A bendőben végbemenő ammónia szintézis kontrollálásán keresztül a visszafogottabb vér karbamid szint mellett magasabb bypass fehérje hányad valósulhat meg, ezzel kedvező hatást gyakorolnak a laktáció első felében a szaporodásbiológiai folyamatokra és a tejtermelés volumenére. Ezen a képességen alapul az ISV kínálatában szereplő Novatan, illetve Novatan Plus termékek hatásmechanizmusa.

Növekvő adagokban alkalmazott Novatan és a bendő ammónia koncentrációja a kontrolhoz viszonyítva (kísérlet eredmény)

Novatan hatása a tejtermelésre (kísérlet eredmény)

Retard karbamid

A tejelő tehenek takarmányozásának kulcsa a takarmányadag megfelelő mennyiségű és minőségű rosttartalmának biztosítása, valamint a laktáció elején fellépő fehérje- és energiahiány lehetőség szerinti mind nagyobb mértékű mérséklése. Ehhez olyan megoldásra lehet szükség, mely biztonsággal a takarmányadagba helyezve kis volument elfoglalva lehetőséget adhat más – adott esetben fontos – táplálóanyagnak (energia vagy/és nyersrost) az adagba pluszként helyezésére.

Az ISV erre a célra javasolja a SmartPro terméket, mely a legfejlettebb technológiát alkalmazva 87% kapszulázott karbamidot tartalmaz. NPN magját hidrogénezett zsírok speciális bevonata veszi körül. Prémium minőségű bevonata folyamatos nitrogénellátást biztosít a bendőmikrobák számára. Nyolc órán keresztül történő, elnyújtott hatóanyag kibocsátása tökéletesen megfelel a nagy teljesítményű állatok bendő áthaladási sebességének

TOXINKÖTŐK

Rossz minőségben elkészített tömeg- és szálastakarmányokkal, szennyezett abrakféleségekkel számos nem kívánatos mikotoxin kerülhet a tehenek szervezetébe. A mikotoxinok penészgombák által termelt mérgező vegyületek, negatívan befolyásolják az állatok teljesítményét, egészségi állapotát és a tejtermékek minőségét. A mikotoxinok előfordulása, takarmányban való megjelenése teljes biztonsággal nem zárható ki, viszont hatékony védekezés állítható fel ellenük, ha megfelelő toxinkötőt használunk.

Az ISV erre a célra ajánlja ToxiFarm és Smartshield toxinkötőit, melyek jó hatékonysággal semlegesítik a mikotoxinok nem kívánt hatásait. Smartshield egyedülálló összetételével a legkorszerűbb védekezést nyújtja a toxinok kártételével szemben. Élesztőből kivont komponensei biztosítják az alapját a mikotoxinok átalakításának, lebontásának, illetve megkötésének.

ÁSVÁNYIANYAG- ÉS VITAMINKIEGÉSZÍTÉS

Az ásványi anyagok és vitaminok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az állati szervezet felépítésében és működésében. Vázalkotók, nélkülözhetetlen alkotói számos fehérjének, enzimnek, hormonnak, szerepük van az idegrendszer működésében, a testfolyadékok ozmózisos viszonyainak, a sav-bázis egyensúlynak kialakításában, létfontosságú biokémiai folyamatokat katalizálnak, stb.

Közismert, hogy a makro- és mikroelemek, valamint a vitaminok hiánya, túlsúlya vagy egymásra gyakorolt kölcsönhatása közvetlen befolyással bír az állatok termelésére, szaporodására és egészségére. Ugyanakkor jellemző, különösen a kérődzők esetében, hogy az ellátási zavarok nem jelentkeznek azonnal tüneti formákban, a tünetek nehezen észlelhetők, ezért a megelőzés alapvető fontosságú. Napjainkban elfogadott álláspont, hogy az intenzíven termelő kérődzők számára rendszeresen adjunk kiegészítésként bizonyos ásványi anyagokat, mikroelemeket, vitaminokat, míg más ásványi anyagok, illetve vitaminok pótlása nem szükséges, mert a természetes takarmányok megfelelő mennyiségben tartalmazzák őket, azokkal a kérődzők normál körülmények között jól ellátottak. Így például vízben oldódó vitaminokhoz a kérődzők a bendőmikrobák szintetizáló tevékenysége révén bőségesen hozzájuthatnak.

Ásványi anyagok

Az úgynevezett esszenciális ásványi anyagokat rendszerint két csoportra osztják: makro- és mikroelemekre. Az előbbiek nagyobb, míg az utóbbiak nagyságrenddel kisebb mennyiségben vannak jelen az állatok szervezetében.

A jelenleg esszenciálisnak, életfontosságúnak tartott makroelemek a következők: kalcium, foszfor, nátrium, klór, magnézium, kálium és kén. A felsorolt elemek közül sorrendben az első négy esetében rendszerint pótlásra van szükség, míg a magnézium-kiegészítés az ellés körüli időszakban, a laktáció elején és a bendő kémhatásának stabilizálásához lehet előnyös.

A mikroelemek közül a kérődzők esetében a cink, a mangán, a réz, a kobalt, a jód és a szelén kiegészítés általános gyakorlattá vált, míg más nélkülözhetetlen elemekhez, mint a vas, a molibdén, a fluor, a króm, a szilicium, a vanádium, az arzén, a nikkel és az ón, a kérődzők kielégítő mennyiségben hozzájutnak, így a gyakorlati takarmányozásban nincs szükség a pótlásukra.

A gyakorlati takarmányozásban a kiegészítés mértékét a Ca, P, Na, Cl esetében az egyéb adalékokat (pufferek, anionos készítmények) is figyelembe véve, az adaghoz kell igazítani. Széleskörű gyakorlat szerte a világon, hogy a Zn, a Mn- és a Cu-szükséglet mintegy felét kiegészítőkkel igyekeznek biztosítani, a további 50 százalékról az átlagos takarmányanalízisek alapján feltételezik, hogy azt a takarmányok fedezik. A Co-, J-, Se-kiegészítés általában úgy történik, hogy az teljes mértékben fedezze a szükségletet. E fent vázolt gyakorlat extrém esetekben természetesen nem alkalmazható.

Vitaminok

A kérődzők esetében napjainkra általánossá vált az A-, D3- és E-vitamin kiegészítés, jóllehet ezekhez vagy provitaminjaikhoz, különösen, ha a tartás természetes és nem túlzottan intenzív, normál körülmények között is megfelelő mennyiségben hozzájuthatnak az állatok a zöldtakarmány-, szilázs és szénafogyasztás révén. A kérődzők legfontosabb természetes A-vitamin forrása a növényekben előforduló karotin, melyből szervezetükben A-vitamint állítanak elő. Jelentős tudományos vizsgálatok utalnak arra, hogy a β-karotinnak az A-vitamin ellátástól független szerepe van a reprodukcióban. Kimutatták, hogy hiánya termékenységi problémákhoz vezethet. A β-karotinnak ezen túlmenően önálló szerepet tulajdonítanak a tőgyegészségügyben is (masztitisz, szomatikus sejtszám). A karotonoidok az A-vitamin prekurzorai, a zöld növényekben nagy mennyiségben találhatók, melyek elsősorban a bélcsatorna falában alakulnak A-vitaminná. A növényi karotinok a takarmányokban nem stabilok, a karotin tartalom jelentősen csökken a betakarítás, tárolás során. A veszteség már fonnyasztáskor jelentkezik, a napon történő szénakészítésnél nagymértékű. Ha a betakarított takarmány (széna) oxigénnel érintkezik, úgy a karotin tartalom néhány hónap alatt minimálisra csökken. A jó minőségű szilázsokban, szenázsokban a karotin tartalom jelentős része megőrizhető. A betakarított takarmányokban a karotin veszteség mértéke a hőmérséklettől is függ, a nyári időszakban nagyobb. Hazai viszonyaink között általában a tél második felében léphet fel karotin hiány, ha a takarmány nem, vagy kevés jó minőségű lucerna nagy fűszilázst tartalmaz. A kukorica szilázsok karotin tartalma rendszerint csekély. Adott esetben megfelelő karotin ellátás érhető el lucerna pellet, sárgarépa vagy sütőtök etetésével. A karotin kereskedelmi forgalomban kapható készítmények segítségével is pótolható. Tejtermelő gazdaságok szaporodásbiológiai eredmények javítására az ISV Caroflex 5000 termékét ajánlja.

A K-vitamint és a B-vitamin csoport tagjait a bendő mikroorganizmusai általános esetben olyan mennyiségben állítják elő, hogy azok fedezhetik a gazdaállat szükségletét.

A B-vitaminok közül intenzíven termelő tehenek esetében lehet szükség B3-vitamin (niacin) kiegészítésre. A zsír, fehérje és szénhidrát közti anyagcseréjében játszik fontos szerepet. A kérődzőkben a bendőmikrobák szintetizálják, de az ellés körüli átmeneti időszakban hiány léphet fel, mivel a takarmányfelvétel mérsékelt és sokszor a bendőműködés sem kifogástalan. Legfontosabb hatása hogy csökkenti a ketózis előfordulását, lassítja a zsírmobilizációt, és kisebb a máj elzsírosodásának a veszélye. A niacin kiegészítés növeli a takarmányfelvételt, a propionsav termelést, a protozoák számát stb. A niacin kiegészítés tejtermelő tehenek esetében az ellés előtti és utáni 2-3 hétben lehet hatékony, javasolható adagja ebben az időszakban 6 g/tehén/nap.

A lábvég problémák megelőzésében lehet fontos szerepe a laktáció elején történő biotin adagolásnak. Hatása abból a szempontból fontos, hogy a lábvég megbetegedése miatt a tehén nem szívesen mozog, így a takarmányfelvétele lecsökken és vele együtt a tejtermelés is. Az alacsonyabb takarmány felvétel energia hiányt okoz – romlik a kondíció -, ami kihat a szaporodás biológiai állapotra is. Javasolt adagja 20 mg/tehén/nap.

Súlyos lábvégproblémás, sánta tehén

Tekintettel arra, hogy a táplálóanyagok egy jelentős részének nemcsak a hiánya, hanem a feleslege is zavarja az állatok anyagforgalmát, sőt káros lehet az állati termékek minőségére is, a kiegészítések ne haladják meg a szükséges mértéket.

KOMPLETT PREMIXEK

A tejtermelő tehenek takarmányának ásványianyag- és vitamin kiegészítésére a jelenlegi hazai gyakorlat szerint általában a különböző cégek által forgalmazott ún. komplett premixek szolgálnak. A komplett premixek lehetnek a tejelőtáp vagy tápok alkotórészei, de sokszor jobb megoldás lehet, ha a kiegészítőket egy speciális kisebb mennyiségű abrakkal (alapabrak) visszük be. Azok tekinthetők a legszakszerűbben összeállított premixeknek, amelyek bármely élettani szakaszban jól alkalmazhatók. Ezekre jellemző, hogy Ca:P arányuk szűk és kevés nátrium-kloridot tartalmaznak. A laktáló, nagy terme élő élesztőlésű tehenek nagyobb Na, Cl és Ca igényének biztosítására számos jól alkalmazható egyéb lehetőség kínálkozik. Nem mellékes, hogy ez a megoldás lényegesen olcsóbb és egyszerűbb, mintha az összes szükséges takarmánymeszet és sót a komplett premix tartalmazná. Az ellés előtti időszakban speciális kiegészítésekre (niacin, +Mg, anion sók, + A- és E-vitamin, élesztők stb.) lehet szükség, így ekkor a laktálóktól eltérő premix alkalmazása lehet indokolt.

Az ISV a fentiek messzemenő figyelembevételével állítja össze premixsorát. A fiziológiás állapottól, a tejtermelés volumenétől, a szaporodásbiológiai- és egészségügyi státusztól, a partner elvárásaitól függően ajánlja különböző hatóanyag-tartalmú, -koncentrációjú termékskálájából a gazdaság számára legmegfelelőbbet. A kínálatban a tejtermelő premixek mellett természetesen megtalálhatóak az ellés körüli időszak sajátos kiegészítői is. Adott probléma megoldására készített premixeink biotinnal, β-karotinnal, illetve szerves mikroelemekkel ellátottak. Lábvég probléma megoldását támogató Zinkoferm kiegészítő biotin, szerves kötésű cink és B-6 vitamin mellett élő élesztőkultúrát is tartalmaz. A Repromax cow készítmény a jobb szaporodásbiológiai eredmények elérését segítendő szerves mikroelemeket, B-vitaminokat, E-vitamint és omega-6 zsírsavakat tartalmaz.

 

Szerző

Hajda Zoltán – Szarvasmarha takarmányozási tanácsadó