fbpx

A Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSz) elnöksége minden évben jelöl Életfa emlékéremre olyan szakembereket, akik kimagasló szakmai munkájukkal, hivatásuk lelkiismeretes gyakorlásával hozzájárulnak az ágazat sikereihez. Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter az augusztus 20-i Államalapító Szent István ünnepe alkalmából kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár dísztermében, ahol kedves kollégánk Paschke Henning is elismerésben részesült.

1945-ben született, a németországi Thale-ban. A hetvenes évek elején költözött Budapestre és azóta is itt él. A rostovi egyetemen diplomázott – mezőgazdászként. Friss diplomájával a Herceghalmi Kutató Intézetben kezdett dolgozni és egy életre el is jegyezte magát az állattenyésztéssel és ezen belül a sertéstenyésztéssel. Részt vett a HUNGAHIB néven közismert keresztezési eljárás kísérleteiben és kidolgozásában.

Később az ISV ZRt. jogelődjénél, az Iparszerű Hústermelést Szervező Közös Vállalatnál kezdett dolgozni. Klasszikus értelemben vett szaktanácsadóként nagyon hasznos munkát végzett ezekben az időkben is.

Az 1980-as évek második felében az ISV-nél a takarmányozás és technológia mellett a sertés törzstenyésztés került előtérbe. Megkezdődött az ISV Pannonhibrid keresztezési program kidolgozása és elterjesztése. Ő ebben genetikusként vett részt és vesz részt nyugdíjasként a mai napig is.

Kiváló meglátásai, precíz munkavégzése, jó szervezőképessége, anyanyelvi szintű német nyelvtudása hasznára van nemcsak az ISV Pannonhibrid tenyésztésének, de a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének is. Kiváló kapcsolatokat ápol a különböző  európai sertéstenyésztő szervezetekkel és szakemberekkel. Kapcsolatain keresztül segíti a vérfrissítést szolgáló tenyészállat beszerzéseket.