fbpx

Az intenzív sertéstenyésztési technológiában a született malacszám jóval meghaladja kocák természetes malac kiszolgáló képességét. Így egy malacra kevesebb tej jut, vagy a malacokat mesterségesen kell táplálni. Különösen fontos ez nagy alomszám esetén. A koca kímélése által a kocák hamarabb visszanyerik az eredeti jó kondíciójukat. Ezen kívül minden malac a kocánál maradhat. Egyidejűleg csökken a malacelhullás, nő a választáskori súlyátlag, javulnak a mutatók, nő az üzem hatékonysága.

A szakmában először vált lehetségessé a kocatej-pótlás legkisebb mennyiségekben történő adagolása, a malactejtől kezdődően, a joghurton és a prestarteren át egészen a malacnevelő tápig. A Nutrix+ révén a szopós malacok táplálása tökéletesen a növekedésükhöz igazítható. A malacok apránként szoknak hozzá az újfajta táphoz, ezáltal elkerülhető a választás utáni hirtelen átállás okozta stresszhatás.

Az eredmény: az állatok gyomor-bél traktusának enzimösszetétele eddigre már átállt a gabonára.

A kismalacok folyékony etetőrendszerének felépítése, működése:

Az etetővezetékekben frekvenciaszabályozás és sűrített levegő kombinációja gondoskodik az alanyra egyedileg alkalmazott tápszer továbbításáról. A malac-tápszert kíméletes lassúsággal, a malactápot a szükséges nyomással továbbítja.

Az etetőszakaszonként körülbelül 3.500 szopós malacra kialakított rendszer szenzoros etetővel működik, és modulonként bővíthető, így akár három, egyenként 125 liter űrtartalmú keverőtartályig is bővíthető. Ezáltal különféle tápszerkeverékek alkalmazása is lehetővé válik, és nagyobb tápszermennyiségeknél automatikus utánkeverés is lehetséges. A számítógép segítségével egyedi keverési hőmérsékletek automatizálása is beállítható. A táp keverésekor a szükséges összetevőket a rendszer méri ki. A tápszer-víz aránya 1:3,5-ig állítható.

A tápszer keverését a berendezés a legmagasabb hőmérsékleten keverendő komponensekkel kezdi meg. A keverőtartályt először a szükséges hőfokú forró vízzel tölti meg. Az első komponens hozzáadását követően a rendszer annyi hideg vizet adagol, amennyivel eléri a második tápszerkomponenshez szükséges hőmérsékletet. Ezáltal lehetővé válik a hőmérsékletre kényes összetevők optimális keverése.

A keverési-kiadagolási folyamatban végig megmarad a maximális higiénia, mert a Nutrix+ -nál is alkalmazható a bevált savas-lúgos öblítésen alapuló tisztítási eljárás, és a WACS-féle (Weda Active Cleaning System) lefolyócső-tisztítás.

Az újonnan kifejlesztett duplavályúk műanyagból készültek, rácsokkal ellátva, és a kutrica falába vannak beépítve, ezzel lehetővé teszik az állandó szociális kapcsolatot két malackutrica malacai között. A különleges, ovális kialakítású vályú sok helyet biztosít a malacok számára, nem alakulnak ki benne szennyezett sarkok, emellett a rácsoknak köszönhetően kifejezetten világosak, az állatok gyorsan elfogadják. A tápszer-veszteséget határozottan csökkenti, hogy az állatok sem belefeküdni nem tudnak a vályúba, sem átmenni rajta.

A vályú közepén kiemelkedés található, ez csökkenti a hasznos térfogatot, és kisebb adag tápszer adagolását is lehetővé teszi. Emellett: a vályúk egyszerűen tisztíthatók locsolócsővel és magasnyomású mosóval.

Előnyök:

A kocatej-pótlástól a malactápszerig, a rendszeres, elegendő és főleg higiénikus ellátás biztosítja a malacok egészségét, gyorsabb gyarapodását, ugyanakkor tehermentesíti a kocát.
Különösen fontos ez nagy alomszám esetén. A koca kímélése által a a kocák hamarabb visszanyerik az eredeti jó kondíciójukat. Ezen kívül minden malac a kocánál maradhat. Egyidejűleg csökken a malacelhullás, nő a választáskori súlyátlag.

További egyértelmű előny a csészés etetőrendszerekkel szemben, hogy a Nutrix+ révén csökkennek a takarmányköltségek, mert a takarmány teljesen kietethető. A drága, speciális keverékek feleslegessé válnak. A Nutrix+ használatakor nincsenek ott a zavaró csészék a kutrica közepén, amelyekben az állatok megbotolhatnának.

Megtérülés:

Megéri a beruházás: 350 kocás állománynál a beruházási költség megegyezik a csészés rendszer árával, sőt 350 koca fölött már a Nutrix+ költséghatékonyabb is. Továbbá: a rendszer felszerelése gyors és egyszerű. A Nutrix+ fő alkotóelemeit még a gyárban előszerelik, így a helyszínen, a vásárlónál a legrövidebb idő alatt felépíthető.

Gyors és egészséges növekedés, egyszerű üzemeltetés:

A rendszer egyszerűen, érintőpanellel irányítható, egy számítógéppel akár 128 szelepet is lehet vezérelni. A vizuális kijelző által a berendezés-egységek közvetlenül vezérelhetők, a megadott értékek megváltoztathatók. A Nutrix+ napi tervekkel dolgozik, szelepenkénti kiértékelésekkel, és jelzi a telep teljes takarmányfelhasználását. A rendszer ezen kívül teljesen automatikusan tisztítja önmagát, a beprogramozott tisztítási ciklusoknak megfelelően. Annak elkerülésére, hogy a kis tápanyagigényű almoknál órákon át a vályúkban álljon a malactej, az egyes etetőszelepek a gép kezelője által lezárhatók.

A riasztási funkció révén a kezelő azonnal észleli a berendezés szabálytalan működését, és informálódhat a hibaelhárítás módjáról. Kívánságra a Weda-Service is rákapcsolódhat a berendezésre, és segítséget nyújthat a hibaelhárításban.  Adatkábelen át a Nutrix+ gond nélkül összeköthető egy már meglévő Weda-berendezéssel, vagy PC-vel. Ezáltal a berendezés kezelője bármikor és bárhonnan beletekinthet a Nutrix+ adataiba, és változtatásokat eszközölhet azokon.

A „Folyamatvizualizálás” révén mindig látható a rendszer összes fontos összetevője. Ezek az érintőpanellel közvetlenül vezérelhetőek, a beállítások módosíthatók.

A Nutrix+ része a „recept-funkció” is, amely előre programozott receptek automatikus keverését és adagolását teszi lehetővé.

A Nutrix+ egy bizonyos időtartamon át kijelzi, hogy a különböző szelepeknél naponta milyen gyakran vettek fel táplálékot.

A „Takarmányfelhasználás” funkcióval mindig pontosan áttekinthető, hogy az egyes tápszerkomponensekből milyen mennyiségeket használt fel az üzem.

Összefoglalva:

A Nutrix+ alkalmazása a sertésfiaztató üzemekben jelentős munkakönnyítést jelent a nagy alomszámú fialások malacainak felnevelésében. A kocákat kíméli, ezen kívül minden malac az alomban maradhat. Használatával elkerülhető a választás utáni hirtelen átállás okozta stresszhatás. Egyidejűleg csökken a malacelhullás, nő a választáskori súlyátlag, javulnak a mutatók, nő az üzem hatékonysága. Teljesen automatizált, és kiegészítésként távirányítással is kezelhető. A Nutrix+ révén csökkenthetőek a takarmányveszteségek és takarmányköltségek.

 

BOGNÁR ISTVÁN